ŞİLİ’DE PARASIZ EĞİTİM İSTEYEN GENÇLİK AYAĞA KALKTI
Tarih: 08.06.2006 Saat: 12:38
Konu: Gençlik Yıldızı


Latin Amerika'ülkelerinden Şili'de, ortaöğretim öğrencileri gri-mavi üniformalarıyla iki haftadır ülke gündeminin zirvesine oturarak,eski diktatör Augusto Pinochet döneminden kalma eğitim yasasının reforme edilmesi, yeni müfredat hazırlanması, eğitimde eşitliğin sağlanması, bazı hizmetlerin bedava olmasını isteyen öğrenciler, okul işgalleriyle başlayan eylemlerini,başta başkent Santiago olmak üzere belli başlı  büyük kentlerde ulusal boykota dönüşen kitlesel gösteriler yaptı. Üniversite giriş sınavlarının ve ulaşımın bedava olması talebiyle ülke çapında bir çok okulu işgal edip sokakları dökülen  800 bini aşkın  öğrenci, danslar, şarkılar ve paralı eğitime hayır sloganları eşliğinde üç  haftadır eylemlerine devam ediyorlar. Bazı kentlerde polis öğrencileri dağıtmak için göz yaşartıcı bomba ve tazyikli su kullandı. Gösterilerde 400 kişi tutuklandı. 2 polis ile 3 gazeteci de dahil, 12 kişi hafif yaralanırken, hiçbir kentte ölen olmadı. Şili Devlet başkanı Bachelet, Pazartesi günü polis kuvvetlerinin gösteri yapan lise öğrencilerine karşı kullandığı şiddetin kendisini şok ettiğini belirterek, Ulusal Polis şefi(Jandarma) Albay Osvaldo Jara'yı görevden aldı.

Bütün Şili'de dalga dalga yayılan öğrenci gençlik eylemleri nedeniyle binlerce okul kapalı kaldı. Resmi yetkililer gösterilerin sona ermesi için öğrenci liderleriyle görüşmeyi kabul etti. Öğrencilerle görüşen Eğitim Bakanı Martin Zilic ise, “Öğrenci liderleri, hükümetimizin tüm öğrencilere parasız eğitim verilemeyeceği kararına takılıp kaldı” derken , Şili Devlet Başkanı Michelle Bachelet ise; bedava otobüs ve sadece yoksul öğrenciler için sınav ücretlerinin kaldırılması talebini kabul ettiklerini açıkladı. Eğitim Bakanı Zilic ile görüşen öğrenci liderlerinden Federico Hernandez (17), “Hükümetin, otobüsleri bedava yapması ve ihtiyacı olanlar için sınav ücretlerini kaldırması kararı umut verici. Fakat Başkan Bachelet, bu kararların ne zaman uygulamaya geçeceği konusunda takvim vermekten kaçınıyor. Ayrıca, uzun vadede eğitim yasasında reform öngörülmesinin de önüne geçiyor” diyerek eğitimin parasız hale geitilmeis  taleplerinin kabul edilmesine kadar eylemlere devem edecekelrni açıkladı..
 

1973'de General Augusto Pinochet'nin ABD destekli askeri darbesiyle devrilip öldürülen ilerici devlet başkanı Salvador Ailende döneminden bu yana gerçekleşen en büyük öğrenci gösterisi, Şili'nin çiçeği burnunda sosyal demokrat devlet başkanı Michelle Bachelet'den pek rağbet görmedi. Bachelet öğrencileri şiddete başvurdukları gerekçesiyle eleştirdi.
 

Öğrenciler ise başkanın bahsettiği şiddet olaylarını polis baskısına zemin hazırlamak için kışkırtıcı ajanların çıkarttığını savunuyor. Siyasi gözlemciler, 'sol' bir programla, ülkedeki eşitsiz gelir dağılımını düzeltme vaadiyle hükümete  gelen Bachelet için bu gösterilerin ciddi bir sınav niteliği taşıdığını vurguluyor

Üniversiteye giriş sınavlarının ve ulaşımın bedava olması, okullara daha çok öğretmen atanması, okul binalarının iyileştirilmesi ve eğitimde eşitlik gibi taleplerde bulunan öğrencilere emekçilerde destek geldi. İki hafta önce başkentteki öğrencilerin bazı okulları işgal etmesiyle başlayan eylemlere Metropoliten Profesörler Sendikası'ndan destek gelirken, ders saatlerinin kısaltılmasını isteyen lise öğretmenleri de öğrencilerinin eylemlerini desteklediklerini açıkladılar. Üniversite Öğrencileri Federasyonu Başkanı Nicholas Grau, ‘’ Eğer bugün öğrencilere bir cevap verilmezse Santiago’da ve ülke çapında üniversitelerde eğitim duracaktır. Lise öğrencilerin taleplerini destekliyoruz’’ dedi.  Bir süre önce yapılan “eğitim reformu”  ile öğretmenlerin ders saatleri uzatılmış, bu da başka okullarda ilave ders vermelerini engelleyerek gelirlerinin azalmasına neden olmuştu. Öğrencilere ailelerinden de destek geldi. Eğitim reformunun Augusto Pinochet dönemindeki yasalardan esinlendiğini söyleyen öğrenci ve öğretmenler, üniversiteye sınavlarına giriş için ödenen 40 doların yoksul öğrenciler açısından fırsat eşitsizliği yarattığını söylüyor.
Üniversiteye giriş sınavlarının ve ulaşımın bedava olması, okullara daha çok öğretmen atanması, okul binalarının iyileştirilmesi ve eğitimde eşitlik gibi taleplerde bulunan öğrencilere destek yağdı. İki hafta önce başkentteki öğrencilerin bazı okulları işgal etmesiyle başlayan eylemlere Metropoliten Profesörler Sendikası'ndan destek gelirken, ders saatlerinin kısaltılmasını isteyen lise öğretmenleri de öğrencilerinin eylemlerini desteklediklerini açıkladılar. Bir süre önce yapılan eğitim reformu ile öğretmenlerin ders saatleri uzatılmış, bu da başka okullarda ilave ders vermelerini engelleyerek gelirlerinin azalmasına neden olmuştu. Öğrencilere ailelerinden de destek geldi. Eğitim reformunun faşist diktatör Augusto Pinochet dönemindeki yasalardan esinlendiğini söyleyen öğrenci ve öğretmenler, üniversiteye sınavlarına giriş için ödenen 40 doların yoksul öğrenciler açısından fırsat eşitsizliği yarattığını söylüyor.
Yine,Özel okullardaki eğitimin yüksek kalitesi karşısında yoksul semtlerdeki okulların sefalet içinde olduğunu belirten öğrencilerin talepleri arasında eğitimin sadece devlet tarafından verilmesi de var. Öğrenci liderlerinden Javier Romero "Eğitimin sadece devlet tarafından verilmesini ve iyileştirilmesini istiyoruz" diyerek özel eğitimin yol açtığı ayrıcalık ve eşitsizliğe de dikkat çekti. Eski Eğitim Bakanı Jose Joaquin ise devlet okullarında öğrenciler ayda en az 73 dolar öderken, özel okularda bunun 385 dolar olduğunu söyleyerek devlet okullarının harçlarının düşük olduğundan dem vurdu.
  Nitekim Şili Devlet Başkanı Michelle Bachelet sayıları 800.000’e ulaşan lise öğrencilerinin üçüncü haftaya giren giren eylemlerine cevap olarak, mali sorunlar nedeniyle öğrencilerin tüm taleplerini karşılayamayacağını açıkladı.Ama Şili gençliği eğitimin reforme ve parasız eğitimin sağlanması için  edilmesi için fişeği çaktı arkası mutlaka gelecektir.Şili’li  orta öğrenim gençliği aynı zamanda hakların mücadele ile alınacağını bir kez göstermiş oldu.Türkiye gençliği Şili’li gençliğin izinde giderek eğitimim özelleştirilerek paralı hale getirilmesine karşı sesini yükseltmelidir.
 





Bu haberin geldigi yer: DHB
http://www.halkinbirligi1.net

Bu haber icin adres:
http://www.halkinbirligi1.net/modules.php?name=News&file=article&sid=492