HANİ KÜRTLERE AYRIM YOKTU
Tarih: 02.10.2007 Saat: 15:11
Konu: Kürdistan


SES Diyarbakır şubesinin hazırlamış olduğu Kürt ilelirndeki sağlık raporu devletin ve hükümetin nasıl bir ayrımcılık içinde olduğunu ve Kürt emekçilerine sağlık hizmetinin verilmesinde ayrımcılık yapıldığını gösteriyor. Hemen her konuda yalan söylemketen geri kalmyana Başbakan Erdoğan’ın, “Ayrım yapmıyoruz, bütün bölgelere aynı hizmeti götürüyoruz” açıklamalarına karşın, SES Diyarbakır Şubesi’nin hazırladığı rapor, Kürt illerinin sağlık alanında nasıl ihmal edildiğini gözler önüne seriyor. Rapora göre Ege Bölgesi’nde 6 bin 987, İç Anadolu Bölgesi’nde ise 6 bin 987 olan uzman hekim sayısı, Doğu Anadolu’da 1660, Güneydoğu’da da 1500. Hiç aşılanmamış bebek oranı batı illerinde yüzde 1.4 iken, bölgede ise yüzde 6.5 oranında.
Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) tarafından hazırlanan “2006 Diyarbakır Sağlık Raporu”, bölgedeki sağlık sorunlarını çarpıcı bir şekilde ortaya koyuyor. Rapora göre çevre illerden gelen hasta akışı, Diyarbakır’da zaten yetersiz olan hastaneleri iyice zor durumda bırakıyor. Özellikle doğumevi ve göğüs hastanesinde “yatak işgali”nin yüzde yüz olduğu belirtilirken, aynı yatakta iki hastanın yatmak zorunda kaldığına dikkat çekiliyor.
Raporda, Türkiye genelinde 10 bin hastaya 26.7 yatak düşerken, Diyarbakır’da bu rakamın 18.8 olduğu belirtiliyor.
Sağlık personeli açısından da bölgede ciddi sıkıntılar yaşanıyor. Türkiye’de hekim başına düşen hasta sayısı 725 iken, Diyarbakır’da ise bu rakamın 939 olduğu ifade ediliyor.
Raporda ebe/hemşire başına düşen hasta sayısının ortalama 1717 olduğu dile getirilirken, aynı rakam Diyarbakır için ise 2 bin 94.
Buna karşın diğer bölgeler ile karşılaştırıldığında Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi’ndeki uzman hekim sayısının azlığı dikkat çekiyor. Rapora göre Marmara’da 15 bin 624, Ege’de 6 bin 987, İç Anadolu’da 8 bin 792, Karadeniz’de 3 bin 392, Akdeniz’de 4 bin 204, Doğu Anadolu’da 1660 ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde 1500 uzman hekim bulunuyor.
Anne ve çocuk sağlığı göz önüne alındığında bölgedeki sağlık hizmetinin yetersizliği daha çarpıcı bir şekilde ortaya çıkıyor. Sağlık Bakanlığı’nın verilerine göre batı illerinde sağlık personeli olmadan yapılan doğumların oranı yüzde 8.5’e karşılık gelirken, bu oran doğu illerinde yüzde 38.8 olarak gerçekleşiyor.
Aynı şekilde batı illerinde evde doğum oranı yüzde 8.1 iken, bu oran bölgede yüzde 45.5’lere çıkıyor. Hiç aşılanmamış bebek oranı batı illerinde yüzde 1.4 iken, bölgede yüzde 6.5 oranında seyrediyor.



Raporda yer verilen bir ankete göre “Ailede herhangi bir nedenden dolayı ölen çocuk var mı” şeklindeki soruya ailelerin yüzde 37’si “Evet” yanıtını verdi. “Ölüm nedeni nedir” sorusunu da yüzde 15.7’si “Doğum kaynaklı”, yüzde 22.1’i ise “Hastalık” olarak yanıtladı.
SES’in raporunda batıda her doğan bin bebekten 22’si yaşamını yitirirken, bölgede ise bu rakamın 41’e yükseldiği ifade ediliyor.
SES raporunda, bölgenin ve Diyarbakır’ın sağlık alanında yaşadığı geri kalmışlığın yıllardır devam etmesine rağmen sorunu aşmak için kayda değer bir adımın atılmadığı vurgulandı.
Raporda şu görüşlere yer verildi: “Bu durum siyasi iktidarların, etnik milliyetçilik temelinde geliştirdikleri ‘Dıştalama ve yok sayma’ politikasının bir sonucu olarak ifade edilebilir. Sonuç olarak, Dünya Sağlık Raporu’nun teması olan ‘Her anne ve çocuk değerlidir’ önemsenmeli ve ‘Her Kürt anne ve çocuğu da değerlidir’ teması ile birleştirilerek bölgeye dönük acil önlemleri içine alan çalışmalar başlatılmalıdır.”

Yukarda aktarmış olduğumuz SES sağlık raporu Kürdistanda devletin ve hükümetin sağlık herkese parasız zorunlu sağlık hizmetleri vermede sınıfda kaldığını ve hemen herşeyde olduğu gibi sağlık hizmetlerinde de Kürtlerin ayrımcılığa uğradıklarını gösteriyor. Bu durumun değişmesi herkese parasız ve yeterli sağlık hizmetinin verilmesi ve ayrımcılığın sona ermesi için mücadele etmeli ve Kürt emekçilerine eşit davranılması için politik baskıları artırmalı ve özelleştirmeye karşı durmalıyız.







Bu haberin geldigi yer: DHB
http://www.halkinbirligi1.net

Bu haber icin adres:
http://www.halkinbirligi1.net/modules.php?name=News&file=article&sid=1072