DHB ARÞÝV SÝTESÝ
Ana Menü
Anket
Demokratik kitle örgütleri nedir?
Temel Kavramlar
Demokratik kitle örgütleri adý üstünde kitle örgütleridir ve "demokratiklik" sýfatýný hak edebilmeleri için yapýlarýnýn ve iþleyiþlerinin de demokratik olmasý gerekiyor. Buradan olarak Demokratik Kitle Örgütleri (DKÖ) toplumun þu ya da bu kesiminin sorun ve istemlerini, ya da toplumdaki genel bazý sorunlarýn halledilmesini temel alýrlar, program edinirler. Bunlar genellikle parça istemlerdir ve demokratik DKÖ'nin programý reformcudur. Reformcu olmakla birlikte programlarýnýn hedef ve amaçlarýnýn demokratik karakterleri DKÖ'lerinin demokratikliðini belirleyen temel bir faktördür. Program hedef ve amaçlarý söz konusu olduðunda bu örgütlenmelerin birleþtirmeyi ve harekete geçirmeyi görüp edindikleri toplumsal kesimlerin geniþ yýðýnlarýný kucaklamayý, sarmayý hedeflemeleri ve hesaplamalarý gerekir.
 Dahasý DKÖ'lerinden bahsettiðimiz her yerde, "demokratiklik" ve "kitleselliðin" iki belirleyici unsur olmasýndan bahsediyoruz demektir. Elbette bu iki unsur kendi baþlarýna düþünülemez. Çünkü karþýlýklý olarak iliþkilerinin doðru olarak anlaþýlabilmesi gerekir. Kitle örgütlerinin demokratikliliðinin, birisi programý ve diðeri de yapýsý ve iþleyiþi olmak üzere iki ana boyutu vardýr.
 DKÖ'lerinin programlarý -eðer söz konusu DKÖ özgün politik bir örgüt deðilse, örneðin savaþa, faþizme vb. karþý, ya da Kürtlerle dayanýþma ve halklarýn kardeþliðini amaçlamasý vb. gibi sorunlarýn temel alýndýðý toplum kesimlerinin siyasal bilinç düzeylerini deðil, örgütleyip, birleþtirerek harekete geçirmeyi hedefledikleri toplum kesimlerinin asgari müþtereklerini yansýtmak durumundadýr. Örneðin akademik, demokratik nitelikli öðrenci gençlik derneklerinin en geniþ kitlesine seslenmek için, öðrenci gençliðin akademik, demokratik sorunlarýný temel almak zorundadýr.
 Böyle olunca doðal olarak akademik demokratik sorunlarýn çözülmesi için mücadele etmek isteyen her öðrenci genç, dünya görüþündeki ve politik idealindeki farklýlýklara karþýn bu derneklerde örgütlenebilir ve birlikte mücadele edebilir. Burada birliktelik akademik, demokratik sorunlar çerçevesindedir.Adý üzerinde DKÖ'leri parti olmadýklarýna göre, programlarý da parti programý olamaz. Bu örgütleri parti programý gibi düþünmek ve parti programýna yakýnlaþtýrmaya çalýþmak sekter bir yaklaþýmý ifade eder. DKÖ'lerin geniþ kitleleri örgütleyip harekete geçirmesi perspektifi ile çeliþir.
 DKÖ'leri, kitle örgütlenmeleri olarak, belirli toplum kesimlerinin somut istem ve sorunlarýný ya da toplumdaki bazý genel sorun ve konularýn çözümünü program edinirler dedik. Bu reformcu parça talepler, devrimci programýn, asgari programýnýn yansýmalarý ya da öðeleridir; ama bir tüm olarak devrimci proletaryanýn asgari programýnýn bizzat kendisi de deðillerdir. DKÖ'ler mücadelede kendi özgün iþlevlerini yerine getirmekle yükümlüdür ve bunun içindir ki, hem program, amaç ve hedeflerinin özgür iþlevlerine, politik ya da mesleki kitle örgütleri ve hem de programlarý anti-faþist, anti-emperyalist dernekler ile mesleki sendikalar, kooperatifler, meslek odalarý vb. gibi doðrultusundaki çalýþmalarý titizlilik ve duyarlýlýkla yürütülmeleri gerekir.
  DKÖ'lerinin yapý ve iþleyiþ olarak demokratik olmalarý gerekir. Bu örgütlerde birleþerek sorunlarýnýn hali veya mücadele eden insanlarýn dünya görüþleri ve siyasal inançlarý ayný deðildir. Dünya görüþleri ve siyasal inançlarý farklý olan, bununla birlikte ortak sorun ve istemleri olan insanlarý ayný örgüt çatýsý altýnda ortak mücadelede birleþtirmek nasýl olanaklý olabilir? DKÖ'lerin yapýlarýnýn ve iþleyiþlerinin demokratik olmasýnýn zorunluluðu tam da buradan çýkýyor.
 Ancak yapýsý ve iþleyiþi demokratik olan bir örgütlenme, dünya görüþleri ve siyasal inançlarý farklý olan insanlarý birleþtirip, örgütleyerek mücadeleye seferber edebilir. O halde örgütlerin harcý demokratikliktir. Yapýlarý ve iþleyiþleri bakýmýndan demokratiklik þunlarý kapsar; bütün dernek organlarý seçimle teþkil edilmeli, tabanýn iradesi kurullarýn birleþimine yansýmalýdýr. Tabanýn iradesinin örgüt kurallarýna yansýyabilmesi için nispi temsillerin uygulanmasý gerekir. Nispi temsil deðiþik sosyal eðilimler arasýnda bir pazarlýk ve anlaþma sorunu deðildir. Önemli olan tabandaki deðiþik siyasal eðilimlerin yönetimde güçleri oranýnda yansýmasýdýr. Böyle bir þey M-L bir örgütte düþünülemez bile. Oysa bir kitle örgütünde bu gereklidir. Uygulanmasý halinde DKÖ'nün kitleselliðini ve demokratikliðini pekiþtirirken, sekter, grupçu vb. hatalardan karar ve iþlevini gerçekleþtirmesini güçlendirir. Vurgulayacak olursak  
   DKÖ'lerin tüm organlarýnýn yalnýz yönetim deðil komisyonlar, çalýþma gruplarý vb.nin de demokratik seçimlerle oluþturulmasý, yapýlarýnýn demokratlýðýný ifade eder.DKÖ'lerin yapýlarý demokratik olmalý ayný zamanda iç iþlerlikleri de demokratik olmalýdýr. Bu her þeyden önce tabanýn söz ve karar sahibi olmasý demektir. Eleþtiri ve tartýþma özgürlüðünün olmadýðý bir yapýda tabanýn söz ve karar sahibi olmasý düþünülemez bile. Eðer eleþtiri ve tartýþma özgürlüðü varsa, tabanýn söyleyeceði bir þeyler var demektir. Böylece özgürce oluþan örgüt iradesi doðrultusunda kararlarýn alýnmasýný saðlayabilir ve her alanda tabanýn eðilimleri esas alýnan bir hareket tarzý oluþturabilir. Gevþek örgütler olmalarý ve üyelerinin birbirlerine zayýf baðlarla baðlý olmalarý ve farklý dünya görüþünde eðilimleri bünyelerinde barýndýrmalarý,


  DKÖ'lerini M-L parti örgütleri gibi demokratik merkeziyetçilik biçiminde örgütlenmelerini imkansýzlaþtýrýr. Sýký bir disiplin DKÖ'lerin hem kitleselliðini ve hem de hedef ve program amaçlarýný olumsuz yönde etkileyici olduðundan dolayý, bu örgütler demokratiklik anlayýþýna göre iþlerler. Yönetim, tabanýn söz ve karar sahibi olmasý için mücadele ettiði gibi, azýnlýðýn haklarýna saygý göstermeyi de ihmal etmez.
 DKÖ'leri politik ve demokratik olmak üzere iki kategoride ele alýnmalýdýr. Politik kitle örgütleri, politik amaçlarla kurulan -faþizme, emperyalizme, þovenizme vb- bu amaçlar doðrultusunda propaganda, ajitasyon, örgütlenme ve eylem çalýþmasý yürüten örgütlerdir. Ekonomik karakterli -sendika, kooperatif, mesleki, akademik, kültürel vb.- kitle örgütleri, tarihsel politik koþullara, sýnýflar arasý güç iliþkilerine baðlý olarak, demokratik kitle örgütleri legal, yarý legal ve illegal olarak kurulabilir. Ama kitlesel karakteri ve program hedefini dikkate aldýðýmýzda bu örgütler genel olarak legal kuruluþlardýr. Elbette her kitlesel sendika, mesleki, akademik kitle örgütü demokratik örgüt olarak görülemez. Egemen sýnýflarýn, faþist diktatörlüðün, dinsel gericiliðin, sivil faþist hareketin denetim ve inisiyatifinde olan mesleki vb. kitle örgütleri demokratik kitle örgütleri olarak tanýmlanamaz.
  Çünkü bu örgütler önderlikleri, çizgileri, iç iþlerlikleri ve eylemlerinin karakteri gereði demokrasi, özgürlük düþmanýdýr ve egemen sýnýflarýn þu veya bu biçimde savunucularýdýrlar. Böyle olduðu içindir ki, kitleselliklerine karþýn demokratik kitle örgütleri kategorisinde yer almaz, önderliklerinin, çizgilerinin karakterlerine baðlý olarak politik bakýmdan gerici, faþist, liberal vb. biçimde tanýmlanýrlar.
  DKÖ'leri (dernek, sendika, kooperatif vb.) demokratik yapan, bu örgütlerin demokrasi kavgasýnda tuttuklarý yerdir. Mesleki örgütler, mesleki sorunlarýn çözümü için mücadele ederken, kaçýnýlmaz bir biçimde mesleki sorunlarýn kaynaðýnda yatan ekonomik, toplumsal ve politik istemle; sistemin, devlet örgüt ve kurumlarýnýn politik baský ve saldýrýlarýyla karþýlaþýrlar. Bu nesnel durum, doðasý gereði mesleki kitle örgütlerini politik tutum takýnmaya, politik mücadeleye katýlmalarýný koþullar. Böylece, mesleki kitle örgütleri, temsil ettikleri kitlelerin mesleki çýkarlarý için mücadele ederken, öte yandan da politik mücadelede yer alýrlar.
 Bu baðlamda mesleki demokratik kitle örgütleri ekonomik mücadelenin baþlýca, politik mücadelenin ise yardýmcý araçlarý olarak faaliyet yürütürler. Ve takýndýklarý politik tutumun karakterine baðlý olarak, politik bakýmdan komünist, devrimci, demokrat ve ilerici vb. biçimlerde tanýmlanýrlar.
 Tutarlý demokratik kitle örgütleri üyeleri ve seslendikleri kitleyi, anti-faþist, anti-emperyalist ve anti þovenist bilinçle donatmalý, mesleki mücadeleyi bu bakýþla yürütmelidir. Ama bu hiç bir biçimde mesleki kitle örgütlerinin program ve üyelik kabulünde, dünya görüþüne, politik eðilimlerine bakýlmasýný gerekli kýlmaz. Tersine mesleki örgütün programýný kabul eden ve onun için mücadele edeceðini söyleyen herkes bu kitle örgütüne üye olabilir. Aksi halde mesleki örgütlerle politik örgütlerin birbirlerine karýþtýrýlmasý kaçýnýlmaz hale gelir. Bunun da sýnýflar savaþýmýna ne kadar zarar vereceði ortada duran gerçeklerdir. Haliyle demokratik kitle örgütleri demokratiklik esasýna göre yapýlanýr.  Örgüt, gücünü ilkesi temelinde aþaðýdan yukarýya inþa edilir. Tabanýn söz ve karar hakký belirleyicidir. Ýç örgütsel iþlerliðinde demokrasi tayin edicidir. Eylemde birlik, propaganda ve ajitasyonda serbestlik, iþlerliðe yön verir. Azýnlýðýn çoðunluða dönüþme ve grup kurma özgürlüðü vardýr. Komünistler DKÖ'lerinin burjuvaziden ve kurulu sistemden tam baðýmsýzlýðýný savunurlarken, proletarya partisine baðlanmasýný ön görür.  
  DKÖ'ler parti örgütleri deðildir, ama partinin politik öncülüðünü kabul eden, yýðýnlarla parti arasýnda baðlarý saðlayan volan kayýþlarý olduðu hiç bir biçimde unutulmamalýdýr. DKÖ'leri politik savaþýmda yardýmcý araçlar olduðunu akýldan ýrak tutmadan hareket ederek, gerek kitle kuyrukçusu sað anlayýþlara ve gerekse de DKÖ'lere partinin yan örgütleri gibi bakan sol sekter anlayýþlara karþý mücadele ederek, doðru devrimci anlayýþlarý egemen kýlýp, bunun gereklerine göre davranmalýyýz.

 
lgili Balantlar
Haber Puanlama
Seenekler
lgili Konular

Temel Kavramlar

zgnm, bu yaz iin yorumlar aktif deil.
 
PHP-Nuke
Sayfa retimi: 0.08 Saniye