DHB ARŞİV SİTESİ
Ana Menü
Anket
ÜNİVERSİTE GENÇLİĞİ KADERCİLİK VE İDEALİZM KUŞATMASI ALTINDA
Gençlik Yıldızı
ÖK eliyle üniversiteleri faşist şeriatçı kuşatma altına alan  faşist diktatörlük ,gençliği özgür,bilimsel ve demokratin bir temelde eğitme ve   topluma yararlı kişiler olarak yetiştirme yerine,bilimsellikten ve demokratik yaklaşımlar uzak idealist gerici dünya görüşü temelinde  eğiterek , kaderciliğe,allaha ve şansa inanan bir gençlik kuşağı yaratmıştır.

Toplumsal sorunlardan  izole edilen ve kendine yabancılaştırılmış  üniversite gençliği YÖK’ün önüne sürmüş olduğu faşist,dini gerici idealist eğitimle ,özgür düşünme ve  bilimselikten uzaklaşarak sisteme yamanmış ve onun kadrosal ihtiyacını gideren bir konuma düşürülmüştür.Nitekim son yıllarda yapılan araştırma sonuçları bu konuda gençliğin ciddi bir biçimde  faşist,dinci gerici kuşatma altında tutulduğunu ve bilincini dumura uğratılarak toplumsal sorunlardan ve ilerici,devrimci materyalist düşüncelerden uzak yetiştirildiğini  açığa seriyor.
 Türkiye Ekonomik ve Sosyal Etüdler Vakfı (TESEV), Prof. Dr. İnci Erdem Artan başkanlığında 27 üniversiteden toplam 2 bin 200 öğrenciyle yapılan “Türkiye Üniversite Gençliği Değerler Araştırması: Korkular ve Umutlar” başlıklı çalışmanın sonuçlarında bu gerçeği  bir kez daha görmek hiçde zor olmuyor. Araştırma sonuçlarına göre üniversite gençliği allaha,kadere ve şansan inanıyor;Üniversite gençliğinin yüzde 94 allaha,yüzde 85’i kadere,yüzde 73’ü şansa,yüzde 67’si mücizelere inanıyor.İşte 25 yılda faşist diktatörlüğün üniversite gençliğini getiridği nokta.
 TESEV Başkanı Can Paker, yürütülen araştırmayla “gençlerin dünya görüşleri, insana, hayata, olaylara, olgulara ve geleceğe yaklaşımları nelerdir?” sorularına yanıt arandığını söylediği basın toplantısnda  cinsiyet, aile ve çevre değişkenlerinin değerlerin farklılaşmasında önemli rol oynadığını tespit ettiklerini kaydederek, “Erkek öğrenciler kız öğrencilere, doğu bölgelerinde yaşayanlar batı bölgelerine göre geleneksel değerlere daha fazla önem vermektedirler. Bireyci değerler ile itaat ve ailenin kararlarını benimseme arasında dengeleme çabası tüm gruplarda baskın değerler olarak ortaya çıkarken, kız öğrenciler erkek öğrencilerden daha etken ve özgürlükçü değerleri benimsediklerini ifade etmişlerdir. İş ve çalışma hayatıyla ilgili değerlerin sonuçlarına göre ise güvenli ve statüsü yüksek işlerin ön plana alındığı görülüyor” diye konuştu.
İşin ilginç olanı ise ünivesite eğitimi ve yaşantısının öğrencilerin değerlerinde, değerler sistemlerinde değişiklik yapabilecek etkilerinin pek cidi bir değişim yaratmadığı ,gençlerin doğduğu çevre ve  ailesinin değerleri ve kültürleriyle şekillendiğini ve böylece tek tip bir gençlik kuşağının tyaratıldığı ifade ediliyor..
 Araştırma 2004 yılının Mayıs-Temmuz ayları arasında Türkiye'nin çeşitli illerinde yer alan 27 devlet ve vakıf üniversitesinin farklı fakülte ve bölümlerinde okuyan toplam 2200 öğrenci üzerinde gerçekleştirilmiş.Araştırmadan çıkan bazı önemli sonuçlar şöyle:
* Dini inanç, itaat, hayırlı evlat olmak ve tutumluluk ifadelerinden oluşan ve sosyal ahlak normlarında erkek öğrenciler kız öğrencilerden daha duyarlı.
* Erkek öğrenciler daha yapılanmış, bilenen işlerde çalışmayı tercih ederken, kız öğrenciler daha çok kendilerini geliştirecek, çalışma koşulları uygun işleri tercih ediyor.
* Yaşama ve canlıya saygı ile özel hayatın korunması kız öğrenciler için erkeklere göre daha önemli.
* Kız öğrenciler ayrımcılık yapmamayı önemli olarak belirtirken, erkek öğrenciler ise sosyal farlılaşma dindarlık ve güven değerlerinin önemli olduğunu düşünüyor.
* Erkek öğrenciler "Gelenek Aile Yapısı" ve "Erkek Egemenliği" benimsediğini vurgularken, kız öğrenciler "demokratik aile yapısını" benimsiyor.
* Kız öğrenciler inisiyatif alma, etken olma konusunda istekliyken, erkek öğrenciler daha edilgen değerleri tercih ediyor.
* Kız öğrenciler erkek öğrencilere göre gelecekten daha ümitsiz
* Metropol şehirlerinde doğanlar bilime, şansa ve Allah'a daha fazla inandıklarını belirtirken, Doğu ve Güneydoğu anadolu  şehirlerinde doğanlar, kadere ve mucizelere daha fazla inanıyor.
* "Cinsel özgürlük" ve "Maddiyata Bağlı Mutluluk" metropolde doğan ve yaşayanlar için daha önemliyken, Doğu ve Güneydoğu anadolu  bölgelerinde doğan ve yaşayanlar için "Erkek egemenliği" ve "Geleneksel aile yapısı" daha önemli.
* "Çalışma Ahlakı" ve "Dürüstlük" kendilerini Doğu ve Güneydoğu Anadolu  bölgelerine ait hissedenlerde metropollerde yaşayanlara göre daha önemli.
* Doğu ve Güneydoğu Anadolu  bölgelerinde doğanlar, metropol ve batı bölgelerinde doğanlara göre gelecekten daha ümitli.
* Çalışan annelerin çocukları geleneksel değerleri daha az önemsiyor.
Araştırma sonuçları toparlandığında karşımıza, toplumsal sorunlardan uzaklaşmış,statüko içine hapsedilmiş, özgür ve  bilimsel düşünmeden  geriye savrulmuş, allaha,kadere ve şansa inanan ve kendi gücüne ve geleceğe inancı olmayan bir gençlik kuşağı çıkıyor.Üniversiteler doğal olarak özgür düşünme ve bilim üretim merkezleri olması gerekekirken 12 eylül faşist darbesi ve ardından  oluşturulan faşist YÖK sistemiyle  faşist şeriatçı  kadroların yetiştirildiği ve düşünmeyen,verileni alan,idealist metafizik  gerici dünya görüşünün  geliştirilip  yaygınlaştırılan bir eğitim sistemiyle  kaderci,allaha ve şansa inan ,sorgulamayan ve bireyci bir gençlik  kuşağı yaratılmıştır.Kendine yabancılaşmış , kadere, şansa ve allaha inan gençlik kuşağının kendi geleceği ve toplumsal sorunlara duyarlı ve mücadeleci bir  konuma çekilmesi ve yabancılaşmasını aşaması için gençliğin devrimci temelde örgütlenmesi ve mücadeleye kazanılması gerekiyor.Bunun içinde  devrimci ve komünist gençlerin üniversite gençliği içinde dar ve sekter yaklaşımları bir yana iterek, geniş gençlik kesimlerinin,parasız  eğitim, özerk,demokratik ve bilimsel üniversite  şıarı temelinde  savaşıma çekilmesi, geleceğini kadere, şansa ve allaha teslim etmiş olan durumdan hızla çıkarılması gerekiyor.Aksi halde gençliği  düşkünleştirilmiş ve sisteme yamanmış bir toplumun geleceğinin  sağlıklı olmasını beklemek söz konusu olamaz.
 
İlgili Bağlantılar
Haber Puanlama
Seçenekler
Эlgili Konular

Gençlik Yıldızı

Üzgünüm, bu yazı için yorumlar aktif değil.
 
PHP-Nuke
Sayfa Ьretimi: 0.07 Saniye